Ga naar de inhoud

Vlaggenprotocol

Vlaggenprotocol

Wanneer mag de vlag uit ?
Wist u dat de Nederlandse vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen mag worden, tenzij aan beide zijden volledig verlicht. En zo zijn er nog veel meer regels over “correct vlaggen”.

De minister-president heeft op 22 december 1980 een vlaginstructie vastgesteld voor het uitsteken van de vlag vanaf rijksgebouwen. Voor lokale overheden geldt deze vlaginstructie ook. Voor particulieren en private instellingen bestaat een dergelijke instructie niet, maar desgevraagd wordt hen geadviseerd deze vlaginstructie te volgen.

Wanneer de vlag uitsteken en hoe ?
Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. Een uitzondering geldt bij onbemande openbare gebouwen en in gevallen waarbij de vlag dusdanig verlicht is dat de kleuren goed te zien zijn.

Voor het halfstok hijsen van de vlag wordt de vlag eerst vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald. De vlag mag de grond niet raken.

Vlaggen bij andere gelegenheden
Ook voor andere doeleinden mag de vlag gehesen worden. Bijvoorbeeld bij het behalen van een schooldiploma of het vieren van een jubileum. Tijdens officiële inkomende bezoeken van staatshoofden wordt alleen gevlagd in de plaatsen die worden bezocht. Bij bijzondere gebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk en overlijden binnen de Koninklijke familie kan er een speciale regeling afgekondigd worden.

Uitgebreid of beperkt vlaggen?
Ten aanzien van het uitsteken van de Nederlandse vlag wordt onderscheid gemaakt tussen “uitgebreid vlaggen” en “beperkt vlaggen”. Bij uitgebreid vlaggen (UV) wordt de vlag uitgestoken op alle rijksgebouwen. Bij beperkt vlaggen (BV) alleen op hoofdgebouwen van ministeries, beide Kamers van de Staten-Generaal, Raad van State, het Kabinet van ZM de Koning en de Hoge Raad.

Opvouwen van de vlag
De juist wijze voor het opvouwen van de vlag is: de vlag wordt langs de banen in drieën gevouwen, zodat alleen de rode en de blauwe baan zichtbaar blijven. Dit witte baan is tussen de blauwe en rode baan verscholen. Vervolgens wordt de vlag haaks op de vorige vouwen dubbelgevouwen, met de blauwe baan naar buiten. Dit wordt nogmaals herhaald.

Beperkt:

31 januari – Verjaardag Prinses Beatrix
17 mei – Verjaardag koningin Máxima
7 december – Verjaardag prinses Catharina-Amalia
15 december – Koninkrijksdag

Uitgebreid

27 april – Koningsdag: verjaardag koning Willem-Alexander
4 mei – Dodenherdenking: vlag halfstok van 18.00 tot zonsondergang
5 mei – Bevrijdingsdag
Laatste zaterdag in juni – Veteranendag
15 augustus – Formeel einde Tweede Wereldoorlog
3e dinsdag in september – Prinsjesdag (alleen in Den Haag vlaggen)
oranje wimpel

U mag vlaggen met oranje wimpel op Koningsdag en verjaardagen van het Koninklijk Huis. Bij alle andere gelegenheden wordt de vlag zonder wimpel uitgehangen.

19 januari – H.K.H. Prinses Margriet (1943)
31 januari – H.K.H. Prinses Beatrix (1938)
10 april – H.K.H. Prinses Ariane (2007)
27 april – Z.M. Koning Willem Alexander (1967)
30 april – Prof. mr. Pieter van Vollenhoven (1939)
17 mei -H.M. Koningin Máxima (1971)
25 mei – H.K.H. Prinses Laurentien (1966)
26 juni – H.K.H. Prinses Alexia (2005)
11 oktober – Z.K.H. Prins Constantijn (1969)
7 december – H.K.H. Prinses Catharina-Amalia (2003)